By stać się mistrzem kuchni...







Kuchnia to nie jest moje ulubione miejsce w domu. Oj, zdecydowanie nie jest! Nigdy jakoś specjalnie nie przepadałam za gotowaniem. Choć nie ukrywam, że pieczenie ciast wręcz uwielbiam :D Może nie tyle pieczenie, co konsumowanie ;) Dziś pokaże Wam dwie wspaniałe książki, dzięki którym myśl o przygotowaniu obiadu, czy czegoś słodkiego nie przyprawia mnie już o ból głowy...


Na pierwszy rzut coś przyjemnego... Moje wypieki i ponad 100  zupełnie nowych niepublikowanych dotąd przepisów... ciasta drożdżowe, torty, ciastka, serniki, a także czekolada, ciasta bez pieczenia i słodkości z różnych stron świata. Od samego patrzenia robię się głodna. Każdy przepis zawiera duże, wyraźne zdjęcie oraz instrukcję krok po kroku jak go wykonać. Książka wydana jest przepięknie. Takie must have każdej osoby lubiącej piec. Idealna na prezent! Ja już ją mam i nie zawaham się jej użyć :)










Teraz pora na coś mniej słodkiego. Osobiście nie lubię szperać po necie za kulinarnymi inspiracjami dlatego bardzo się cieszę, na nowość Wydawnictwa Egmont... ABC gotowania 2. Książka, w której znalazłam nie tylko pomysły na obiad ale i śniadanie, przekąski a także desery i co najważniejsze również krok po kroku.



Na wstępie książki mamy najważniejsze informacje dotyczące podstaw... warto się z nimi zapoznać nie tylko gdy jesteśmy laikami jeśli chodzi o gotowanie ;)





Książka ta dość szybko zdobyła moje uznanie a wszystko za sprawą dużej różnorodności i oryginalności każdego z przepisów. Znalazły się tu potrawy tradycyjne, popularne a przede wszystkim lubiane. Potrawy wykonane są w większości z popularnych produktów. Każdy przepis opatrzony jest informacją o ilości i rodzaju potrzebnych składników do jego realizacji, wzbogacony o maleńkie fotki, bardzo szczegółowy sposób przygotowania oraz ogólną informację o danym przysmaku. Jest również informacja odnośnie czasu potrzebnego na przygotowanie danego dania oraz o ilości porcji jakie otrzymamy używając dokładnie takiej ilości składników jakie znajdują się w przepisie. Zabrakło mi troszkę oznakowania o stopniu trudności wykonania danej potrawy. Jeden przepis to przeważnie jedna strona plus strona wzbogacona o dużą ilustrację gotowego dania.










Krok po krok to bardzo ciekawe zakończenie książki. Znajduje się tu cała masa porad np. jak obrać cebulę czy czosnek, w jaki sposób przygotować kruche ciasto. Bardzo ciekawe porady, o których nie miałam bladego pojęcia, że istnieją takie metody ;)






Książka jest dość obszerna. Myślę, że każdy znajdzie w niej coś odpowiedniego dla siebie od święta i na co dzień. Na prawdę wybór potraw jest ogromny. Nie wiem jak Wy ale ja lubię mieć napisane na papierze, w ręce przed oczami niż ślepić przed ekranem monitora.

Moje wypieki. Całkiem nowe przepisy/ABC gotowania 2

Prześlij komentarz

0 Komentarze