Warzywne naleśniki





Wśród dań, które z chęcią pod każdą postacią zajadają się moje dzieciaki znajdują się naleśniki. Jako, że lato w pełni i pojawia się coraz więcej owoców i warzyw prosto z przydomowego ogródka, trzeba to wykorzystać. Dziś pokażę Wam mój sposób na... warzywne naleśniki pełne świeżych warzyw i protein, smaczne i pożywne, a w dodatku bardzo proste w przygotowaniu. Takie naleśniki to znakomity sposób na drugie śniadanie.


Smakują pysznie... są delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Takie warzywne naleśniki doskonale nadają się dla dzieci. A smakować im będą jeszcze bardziej, gdy będą miały okazję same je przyrządzić (oczywiście smażenie zostawiamy osobom dorosłym, ale ścieranie na tarce czy mieszanie składników owszem może taki 7 latek spokojnie wykonać ;)). Moje uwielbiają naleśniki podane z jogurtem greckim.
Chcecie przepis? 

Składniki:

mąka pszenna 90 g
jajko 1 sztuka
sól i pieprz do smaku
marchewka 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
papryka 1/2 sztuki


Wykonanie:

Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce (grube oczka), paprykę rozdrabniamy w blenderze. Wszystko łączymy ze sobą. Naleśniki smażymy na odrobinie masła (z podanego przepisu wychodzą dwa duże naleśniki).


Są wakacje, a więc takie drugie śniadanie w domu na spokojnie można przygotować. W roku szkolnym o dzieci dbają Chrumas i jego przyjaciele, którzy przekonują, że najlepsze szkolne pomoce to mleko, warzywa i owoce.  Ich przygody oglądamy na stronie pamiętnikchrumasa.pl. Warto wiedzieć, że w klasach I-V realizowany jest Program dla szkół w ramach, którego dzieci otrzymują porcje zdrowych przekąsek, np.: gruszki, truskawki, kalarepę, rzodkiewkę, pomidory, mleko i przetwory mleczne. Dzięki temu unijnemu projektowi owoce oraz inne zdrowe przekąski towarzyszą uczniom przez cały rok i będą towarzyszyć w kolejnym roku szkolnym.
A Wasze dzieciaki co lubią wcinać na drugie śniadanie?


Prześlij komentarz

0 Komentarze