Pierniczki







Pierniki, pierniczki… to nasze jedno z zadań z kalendarza adwentowego. Zadanie, na które co roku z wielką niecierpliwością czekają dzieciaki. Uwielbiam ten czas... jest gwarno i wesoło, w powietrzu czuć zapach pierników i choć część z nich znika od razu to warto... dzieciaki rosną zbyt szybko, trzeba łapać wspólne chwile!


Dziś podzielę się z Wami naszym sprawdzonym przepisem ze strony przepisy.pl na pyszne, mięciutkie pierniczki, które nie potrzebują leżakowania, są gotowe do jedzenia od razu.

Potrzebujemy:
- 500g mąki
- 200g miodu
- cukier (opcjonalnie - my nie dodajemy, bądź dajemy go bardzo niewiele, gdyż dzieciaki dekorują pierniki lukrem i są one potem mega słodkie)
- 120g masła
- 3 jajka
- przyprawa do piernika
- łyżeczka sody


Co robimy aby upiec pyszne pierniczki?

Na początek masło, przyprawę do piernika oraz płynny miód podgrzewamy w rondelku, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę i dodajemy je do mąki wymieszanej z sodą. Na koniec dodajemy do nich roztopiony tłuszcz i dokładnie zagniatamy ciasto, które następnie umieszczamy na chwilę w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy. Używając metalowych lub plastikowych foremek, wykrawamy różne kształty. Jeśli chcecie stworzyć z nich choinkowe ozdoby, pamiętajcie aby zrobić w pierniczkach dziurki na wstążeczki. Dziurki zrobisz np. za pomocą rurki do picia. Pierniczki pieczemy w 180 stopniach ok. 10min. Po wystygnięciu możecie pierniczki udekorować lukrem.





Udekorowane pierniczki to też wspaniały pomysł na prezent dla najbliższych.


A Wy robicie z dzieciakami świąteczne pierniczki?

Prześlij komentarz

0 Komentarze